Dokkhuset: Temadag om spektralmusikk og mikrotonal musikk

Dørene åpner 09:45

10:00 - 12:00

  • Hild Borchgrevink: Hva er spektralmusikk? – Om Grisey's Partiels

Hild Borchgrevink vil i sitt foredrag si litt mer om spektralmusikk generelt og så gå tettere på Grisey’s stykke Partiels, som blir regnet for å være et av spektralmusikkens hovedverk.

  • Konsert: Økofanfare (Lasse Thoresen), fremført av Trine Knutsen (fløyte)
     
  • Hild Borchgrevink i samtale med Lasse Thoresen: Spektralmusikk og mikrotonal musikk i norsk samtidsmusikk

Lasse Thoresen var, sammen med professorkollega Olav Anton Thommessen, den som på tidlig 90-tall opprettet kontakten med det franske spektralmusikk-miljøet. Gjennom sine bekjentskap med Tristan Murail og Gérard Grisey brakte han de første viktige impulser til unge komponistspirer på Norges Musikkhøgskole (NMH).

– lunsjpause –

12:45 - 14:00

  • Ellen Lindquist presenterer sitt eget verk Mantra

Ellen Lindquist har komponert et verk for indonesisk gamelan og sinfonietta, hvor ensemblet er intonert etter gamelan instrumentene med spektralanalyse av disse instrumentenes overtoner. Dette frembringer en klangverden der intonasjonen stadig forandrer seg og en renhet i nyintonasjon danner verkets klanglige kjerne. «Mantra» har en stor form med lavt tempo, noe som illustrerer verkets spirituelle tema og refererer strukturen av tradisjonell gamelanmusikk.

  • Panel om mikrotonal musikk med Hild Borchgrevink, Lasse Thoresen og Ellen Lindquist

Vi avslutter med en paneldebatt mellom Borchgrevink, Thoresen og Ellen Lindquist, som har skrevet spektralmusikk for blant annet Trondheim Sinfonietta.

  • Konsert: Ciel étoilé (Kaija Saariaho), fremført av Michael Duch (kontrabass) og Espen Aalberg (perkusjon)